Tijdens de zwangerschap kreeg je om de zoveel tijd controles bij de verloskundige of bij de gynaecoloog. Er werd naar het hartje van je kindje geluisterd, je kreeg af en toe een echo en je kon al je vragen en onzekerheden kwijt. Maar hoe zit dit dan als je kindje geboren is? Moet je het dan ineens allemaal alleen doen?
Een klik is erg belangrijk
Nee hoor, dan heb je die eerste week een baken die goed voor jou en je kindje zorgt. Kraamzorg! Bij een kraamverzorgende is het belangrijk dat er een klik is en dat je je op je gemak voelt. Want de kraamverzorgende is er ook om jou lichamelijk te controleren. Ze houdt onder andere je temperatuur in de gaten, voelt naar de ligging van je baarmoeder en ze kijkt ook hoe je van onderen geneest. Eventuele hechtingen (vagina/ keizersnede) houdt ze in de gaten. Ze zal je intieme vragen stellen over anticonceptie en je hier desgewenst tips en adviezen over geven.
Ook bij borstvoeding kan een kraamverzorgende van pas komen
Ook voor wat betreft het op gang komen van de borstvoeding, kan de kraamverzorgende een waardevolle aanvulling en steun voor je zijn. Zij weet vaak de ins en outs en kan je hier de eerste week mee op weg helpen. Soms loopt het niet meteen helemaal soepel. Dan is het heel fijn als je iemand hebt die alles in perspectief weet te zetten.
Je deelt dingen die niemand van je weet
Zoals je ziet, draait het dus niet louter om de verzorging omtrent de baby. Je zult dingen met de kraamverzorgende delen die je misschien niet eens met je beste vriendin deelt. De kraamverzorgende ziet jou op je aller kwetsbaarst. Het komt wel eens voor dat je die klik niet voelt. Wees dan niet bang om aan de bel te trekken bij het kraambureau en wacht hier vooral niet te lang mee. Je kunt je kraamtijd nooit meer overdoen. Wanneer de omstandigheden het toelaten, krijg je een andere kraamverzorgende toegewezen. Dan kun je de laatste dagen van je kraamweek toch nog genieten. Fijne kraamweek!