Kraamzorg aanvragen

Als je bevallen bent van je kindje, heb je recht op kraamzorg. Deze wordt vergoed door de basisverzekering en kun je aanvragen, zodat je tijdens je kraamperiode wat hulp in huis hebt en rustig kan herstellen van de bevalling.

Hoe vraag je kraamzorg aan?

Je moet een formulier invullen voor Kraamzorg online via je zorgverzekering. Daarna wordt er met je contact opgenomen en de aanvraag besproken, vervolgens krijg je een brief via de post en wordt je uitgenodigd voor een gesprek. Het fijne is dat je nergens aan vast zit en je je wensen zelfs na de geboorte nog kunt wijzigen.

Taken kraamverzorgende

De kraamverzorgende helpt niet alleen jou en je baby, maar ook je partner en de rest van je gezin en helpt in het huishouden. Ze geeft je advies, informatie en tips over het verzorgen van de baby en de voeding. De kraamverzorgende is er om jou te laten herstellen van de bevalling, om je te verwennen en om je te te helpen met het verzorgen van je pasgeboren kindje.

Uren kraamzorg

De kraamzorg zit in de basisverzekering en wordt dus tot maximaal 80 uur vergoed. Als je geen extra uren nodig hebt, krijg je 49 uur kraamzorg als je borstvoeding geeft en 45 uur kraamzorg als je je baby de fles geeft. Extra uren kun je aanvragen als je na 10 dagen nog steeds kraamzorg nodig hebt, maar ook als je een kindje geadopteerd hebt en deze thuis komt, kun je de hulp van kraamzorg inschakelen om je informatie en advies te geven. Ook als je kindje in een couveuse heeft gelegen, mag je kraamzorg aanvragen.

Tot rust komen

De kraamverzorgende is er om jou te verwennen en zodat jij helemaal tot rust kan komen, want dat heb je na de bevalling wel verdiend. Bovendien kun je quality time met je baby doorbrengen terwijl de kraamzorg het huis netjes houdt en de rest van je gezin helpt.